Het dorpje 't Veld

’t Veld is een schattig dorpje in de West-Friese gemeente Hollands Kroon met iets meer dan 2.000 inwoners dat in het verleden (samen met het buurtschap Zijdewind) onder de zelfstandige gemeente Oude Niedorp viel. Het dorpje wordt omringd door het typische polderlandschap van Noord-Holland. Maar ook door kleine dorpjes en gehuchtjes met karakteristieke namen als Zijdewind, Oude- en Nieuwe Niedorp, Verlaat en Winkel. Wat deze dorpjes met elkaar verbindt zijn de mooie wandel- en fietsroutes!

Terug naar de 17e eeuw

Oorspronkelijk in de 17e eeuw ontstaan als een eigenzinnige katholieke enclave op een plek in het open veld, ontwikkelde de verzameling boerderijen en woningen langs de dijk- en landpaden zich tot een klein lintdorp langs een dijk ('Rijdersdijk'). Die dijk was van groot belang, want het water vormde voor het dorp en de omgeving altijd een grote bedreiging.

Inmiddels heeft die dijk z'n functie allang verloren en is het omringende water ingepolderd tot de Leyerpolder, de Tjaddinxrijterpolder en de polder Ooster- en Westerkoggen. Tegenwoordig is ’t Veld uitgegroeid tot een dorp met circa 850 woningen.

Met de nieuwe ontwikkeling van ’t Veld-Noord komen er 365 woningen bij, maar het plan past absoluut bij het karakter van ’t Veld. Eigentijds, traditioneel en duurzaam!

Terug naar de 17e eeuw
Nieuwbouw 't Veld Noord

Mooie omgeving én genoeg voorzieningen

Naast de mooie omgeving en al het groen heeft het dorp genoeg voorzieningen zoals een supermarkt, huisartsenpraktijk, tandartspraktijk, een basisschool en kinderopvang. Een leuk weetje is dat er bij de supermarkt een dorpsontmoetingsplek (’t Veld – Zijdewind) zit waar de inwoners van ’t Veld elkaar kunnen ontmoeten.

Ook ben je vanaf ’t Veld via de N241 in ruim 10 minuten met de auto in Schagen en via de N242 binnen 25 min in Alkmaar. Heerhugowaard ligt ook op 20 minuten rijden. De omliggende schattige dorpen, Winkel en Nieuwe Niedorp, op ongeveer 5 minuten rijden met de auto van ’t Veld, hebben meer faciliteiten, zoals een klein winkelcentrum, horecagelegenheden en sportverenigingen. Zo zit alles binnen handbereik!

Water, dijken en polders

’t Veld valt onder de gemeente Hollands Kroon, een grote plattelandsgemeente ontstaan in 2012 met een heleboel dorpen en buurtschappen zoals Anna Paulowna, Hippolytushoef, Winkel, Nieuwe Niedorp, Wieringermeer, en Wieringerwerf.

Tegelijkertijd grenst Hollands Kroon aan De Waddenzee en het prachtige IJsselmeer. Naast het vele water, de dijken en de polders zijn de vele akkerlanden en de lintbebouwing volop aanwezig in dit mooie deel van Nederland. Een prachtige omgeving voor natuurliefhebbers.

Meer weten over de voorzieningen? Je leest het hier
Vragen? Neem gerust contact met ons op!